În funcție de ce criterii se alege dimensiunea unei case

Frecvent oamenii ridică locuințe mult mai mari decât ar avea nevoie și nu iau în calcul toate aspectele care țin de construcția și întreținerea unui astfel de spațiu. Trebuie să știi că nu este musai să ai o casă mare și impunătoare pentru a avea confort și un design plăcut, ci poți opta și pentru case mici cu proiecte interesante.

Pentru a-ți da seama de care este mărimea ideala de casă pentru tine și familia ta, ai în vedere următoarele:

Fondurile disponibile

Construcția unei case implică o mulțime de cheltuieli, iar cu cât vrei o suprafață mai generoasă, cu atât acestea vor fi mai mari. Asta se aplică la absolut tot, de la achiziția terenului și sotul proiectului, până la materialele de constucție pentru exterior și amenajarea grădinii.

Sunt foarte multe cheltuieli pe care va fi necesar să le faci. În primul rând, trebuie să achiziționezi un teren. În funcție de zonă/oraș, acesta poate avea un anumit cost. Apoi, ai nevoie de o echipă de arhitecți care să se ocupe de tot ce înseamnă proiectarea, pentru a fi pus la punct fiecare detaliu, pentru a fi obținute toate avizele si in final auorizatia de construire.

Calculează bine care vor fi costurile pentru materialele de construcție, manoperă, instalații, mobilier, electronice și electrocasnice, dar și decorațiuni, pentru a vedea dacă îți permiți din punct de vedere financiar să ridici construcția dorită. Fă o comparație între care ar fi costurile pentru o casă de până în 100 mp, doar cu parter, și care sunt pentru variantele ce au și etaj sau mansardă.

Suprafața terenului

Când alegi mărimea casei trebuie să ai în vedere și suprafața terenului. Dacă acesta îți permite, poți să faci o casă spațioasă, doar pe parter, dacă ai curtea destul de mică și vrei să ai mai mult loc, atunci poți merge pe varianta de etaj.

De obicei, casele ar trebui să aibă în jur de 120 mp pentru a oferi confort unei familii cu 2-3 copii, iar suprafața terenului ar fi bine să fie de cel mult 1000 mp, dacă nu vrei să pierzi prea mult timp cu întreținerea, dar dorești să ai și loc suficient pentru pomi, grădină și zone de relaxare.

Ai în vedere faptul că terenul va trebui imprejmuit cu gard, iar cu cât e mai mare, cu atât costurile construcției acestuia vor fi mai ridicate.

Numărul de persoane Construcția unei case trebuie gândite și în funcție de câte persoane vor locui permanent acolo. Dacă ai un singur copil, de exemplu, cu timpul nu îți va fi utilă o casă cu 3-4 dormitoare. Dacă ai o familie numeroasă, ești frecvent vizitat de copii sau locuiți împreună,